Generalni konzulat RS Trst /Konzularne informacije /Covid-19 /

UKREPI ITALIJANSKE VLADE ZA ZAJEZITEV ŠIRJENJA VIRUSA COVID-19

Ažurne informacije na http://www.rome.embassy.si/index.php?id=5940

 

POZOR: Zaostreni vstopni pogoji za Italijo (od 16.12.2021 do vključno 31.01.2022)

Ministrstvo za zdravje Republike Italije je z odlokom sprejetim 14.12.2021, ki v veljavo vstopa z dnem  16.12.2021 zaostrilo vstopne pogoje za Italijo za prihode iz držav seznama C (vključno Slovenija).

Potniki iz držav seznama C bodo lahko vstopili v Italijo brez karantenske obveznosti ob hkratnem izpolnjevanju naslednjih pogojev:

1. Izpolnjena digitalna registracijo - dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (vedno, tudi v tranzitu), ki jo je potrebno pokazati v elektronski ali tiskani obliki;

2. Eno od veljavnih t.im. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ, in potrjuje:

a.) zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali

b.) prebolelost okužbe s COVID-19;

3. Negativni test na Covid-19 (molekularni PCR test, ki ni starejši od 48 ur, ali hitri-antigenski test, ki ni starejši 24 ur) od trenutka odvzema vzorca, za vse potnike starejše od 6 let.

 

Osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PC – prebolel, cepljen, morajo za vstop v  Republiko Italijo:

a.) opraviti molekularni ali hitri-antigenski Covid-19 test;

b.) opraviti 5 dnevno samoizolacijo na naslovu, ki ga navedejo v formularju dPLF;

c.) opraviti novi test na Covid-19 (PCR ali hitri-antigenski test) po zaključku samoizolacije.

Vstop otrok in mladoletnih oseb:

1. PRC molekularni ali hitri-antigenski test

- od 0 do 5 let (do 6. rojstnega dne): vstop brez kakršnegakoli testa;

od 6 do 17 let ( do 18. rojstnega dne): obvezen je negativni test.

2. Samoizolacija

- od 0 do 5 let ( do 6. rojstnega dne): vedno izvzeti iz samoizolacije, v kolikor potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki mu ni potrebno prestajati samoizolacije;

- od 6 do 17 let ( do 18. rojstnega dne): izvzeti iz samoizolacije, v kolikor posedujejo zeleno potrdilo o zaključenem cepljenju ali prebolelosti ali potujejo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki vstopa v Italijo z veljavnim zelenim potrdilom o zaključenem ciklusu cepljenja ali prebolelosti Covid-19. Obvezno morajo pred vstopom opraviti test (PCR ali hitri/antigenski). V primeru, da negativnega testa ne posedujejo, so povrženi samoizolaciji, četudi vstopajo s staršem oz. zakonitim zastopnikom, ki poseduje veljavno zeleno potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti.

Informacije glede izjem so v posodobitvi. V angleškem in italijanskem jeziku bodo informacije dosegljive tudi na uradni spletni strani: www.viaggiaresicuri.it (posodobljeno 16.12. ob 10.30 uri.)

 

 

SUPER GREEN PASS – V VELJAVI OD 6. DECEMBRA 2021

V Italiji od 6. decembra dalje (do predvidoma 15. januarja) stopa v veljavo nov zakon, ki predvideva uvedbo t. i. super green pass oziroma ojačano zeleno potrdilo (PC). Zakon uvaja nova pravila z namenom omejitve širjenja novega koronavirusa. Nova pravila bodo najbolj vplivala na življenja necepljenih posameznikov.

Po novih pravilih se zeleno potrdilo sedaj deli na:

- osnovno – tu zadostuje negativen test (hitri ali PCR)

in

- ojačano – tega se lahko pridobi samo s cepljenjem ali s statusom prebolevnika.

 

Posameznik izpolnjuje pogoj cepljenja, če je od njegovega zaključenega cikla cepljenja minilo manj kot 9 mesecev,

Za podaljšanje statusa cepljene osebe za nadaljnjih 9 mesecev mora oseba prejeti tretji odmerek oz. booster shot med 5 in 9 mesecem od zaključenega cikla cepljenja.

Osebam brez t.im. ojačanega zelenega potrdila (op. Super Green Pass) bo onemogočen dostop do številnih aktivnosti že v beli coni. Prepovedan bo obisk notranjosti restavracij, barov, vinotek in pubov. Tudi obisk gledališč, kina, koncertov, muzejev in diskotek. Test v teh primerih ne bo zadostoval za pridobitev t.im. ojačanega zelenega potrdila. 

Za obisk telovadnic in bazenov bo zadoščal tudi negativen test, antigenski (48 ur) ali PCR (72 ur).

Po novih pravilih bo potreben negativen test za uporabo vseh vrst javnega prometa – torej tudi tramvajev, metrojev in mestnih avtobusnih linij. 

Za obisk hotelov bo zadostovalo osnovno zeleno potrdilo – torej, da ima posameznik veljaven negativen test na koronavirus (hitri ali PCR). 

 Kazni za kakršnekoli kršitve se gibljejo med 600 in 1000 evrov.

SMUČANJE

Smučanje je možno z osnovnim zelenim potrdilom, torej samo s testom, vendar samo na smučiščih, ki se nahajajo v beli ali pa rumeni coni. Žičnice in gondole so lahko polne do 80% kapacitet. Na odprtih sedežnicah ni omejitev kapacitet. 

Smučanje v oranžni coni je možno samo za imetnike ojačanega zelenega potrdila, torej samo za cepljene in prebolele. Negativen test ne zadostuje.

V rdečih conah oz. regijah so smučišča zaprta.

VSTOPNI POGOJI ZA ITALIJO (v veljavi do vključno 15.12.2021)

Potniki iz Slovenije lahko vstopijo v Italijo brez karantenske obveznosti pod naslednjimi pogoji:

1. Izpolnjena digitalna registracija – dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (vedno, tudi v tranzitu) in

2. Eno od t.im. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ in potrjuje:

  1. negativni test na Covid-19 (hitri-antigenski ali molekularni PCR test), ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema vzorca (za potnike starejše od 6 let), ali

  2. zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali

  3. prebolelost okužbe s COVID-19 od katere ni minilo več kot 6 mesecev.

 Zeleno potrdilo Covid-19 mora biti izdano v italijanskem, angleškem, francoskem ali španskem jeziku in je lahko v digitalni ali tiskani obliki.

IZJEME ZA VSTOP V ITALIJO BREZ "ZELENEGA POTRDILA"

Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo "zelenega potrdila" odlok med drugim uvršča:

- prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah z lastnim osebnim vozilom (op. brez kombiniranja z javnim prevozom), obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih, osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur.

Za osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja (stalnega ali začasnega naslova), potujejo z osebnim vozilom in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur, ni potrebno izpolnjevati digitalne registracije –DPLF.

VSTOP IN TRANZIT ITALIJE IZ DRUGIH DRŽAV

Potnikom, ki vstopajo v Italijo iz drugih držav, ne Slovenije,  tudi z namenom tranzita, svetujemo, da pogoje vstopa predhodno preverijo na spletni strani italijanskega ministrstva za zunanje zadeve: http://www.viaggiaresicuri.it (v angleškem jeziku: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/index_en.html)

OPOZORILO ZA POTOVANJA Z JAVNIM PREVOZOM

 

Potnike, ki potujejo v Italijo z javnimi prevozi (letalo, avtobus..), vključno na otoke, obveščamo, da jim je lahko naknadno odrejena 10 dnevna karantena v primeru, da pristojne oblasti ugotovijo, da je bila na javnem prevozu odkrita oseba pozitivna na Covid-19. Potnikom, ki bi se znašli v tovrstni situaciji svetujemo, da upoštevajo prejeta navodila ministrstva za zdravje Italije oz. lokalne zdravstvene lokacije (ASL), tako glede karantene kot tudi testiranja na Covid-19.