Generalni konzulat RS Trst /Novice /
10.11.2010  

Minister dr.Boštjan Žekš pri predsednici pokrajine Trst prof.Mariji Teresi Bassa Poropat

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš se je v ponedeljek, 8. novembra 2010, sestal s predsednico Tržaške pokrajine gospo Mario Tereso Bassa Poropat.

Na sestanku so bili poleg ministra Žekša in gospe Bassa Poropat tudi gospod Grom, njegova soproga ter vnukinja, župan občine Zgonik Mirko Sardoč, predsednik pokrajinskega sveta Boris Pangerc, podpredsednik pokrajinske uprave Walter Godina in konzulka Bojana Cipot.

Pogovarjala sta se o vlogi slovenskih umetnikov v tržaškem prostoru in njihovem doprinosu k ohranjanju in razpoznavnosti tega območja širom sveta. V ospredju pogovorov so bile načrtovane organizacije razstav slovenskega slikarja Bogdana Groma, rojenega v Zgoniku, ki od leta 1957 živi in ustvarja v ZDA.

Pogovori so tekli v smeri kulturnega povezovanja, saj je kultura, še posebej pa umetnost, že v preteklosti odigrala vlogo povezovanja in dialoga na obmejnem območju. Sredi decembra bo na četrtem pomolu v Trstu otvoritev razstave, namenjene predstavitvi tržaškega ozemlja in tipičnih elementov, kot so zemlja, morje, kamen in veter, na kateri bodo razstavljena tudi dela umetnika Groma.

Pokrajina Trst bo v svojih prostorih stalno izobesila nekatera Gromova dela, načrtuje pa tudi urediti razstavni prostor, v katerih bodo našle mesto umetnine slovenskega slikarja, ki bodo stalno na pogled. Ena od možnosti je pokrajinska stavba na ulici Cavour, ki se nahaja v samem središču mesta.

Minister Žekš je pobudo pozdravil in menil, da lahko navidezno majhen dogodek vodi do velikih rezultatov in odmevnosti. Umetnost odpira meje, ne glede na nacionalno pripadnost, in prispevek slovenskih umetnikov v tržaškem prostoru je neizmeren. Takšni projekti se lahko umestijo tudi v kontekst projektov čezmejnega sodelovanja.