Generalni konzulat RS Trst /Novice /
14.10.2010  

Obisk ministra Žbogarja v Trstu

01.10.2010

Minister Žbogar v Trstu o manjšinski problematiki in čezmejnem gospodarskem sodelovanju

Trst, 1. oktober 2010 - Zunanji minister Žbogar se je danes mudil v Trstu, kjer se je s predstavniki manjšinskih organizacij v Italiji pogovarjal o aktualnih problemih slovenske manjšine v Italiji. Z obiskom novega proizvodnega obrata slovenskega podjetja Seaway v Tržiču in na srečanju s predstavniki slovenskih podjetij in bank, ki delujejo v Tržaški in Goriški pokrajini, se je minister seznanil tudi o možnostih za krepitev čezmejnega gospodarskega sodelovanja. Na srečanju s predstavniki Gospodarskega foruma je bilo govora predvsem o vlogi, ki jo Gospodarski forum, zveze ter slovenske bančne in finančne institucije igrajo pri spodbujanju investicij in menjave med slovenskimi in italijanskimi podjetji. Predstavniki bančnih in finančnih institucij so ministru predstavili tudi poslanstvo njihovih institucij pri spodbujanju učenja slovenskega jezika med zamejskimi otroki, štipendiranju mladih in sponzoriranju kulturnih in drugih aktivnosti, ki jih pripravljajo tukaj živeči Slovenci.

 

Na pogovoru s predstavniki manjšinskih organizacij Rudijem Pavšičem, Dragom Štokom, senatorko Tamaro Blažina ter deželnima svetovalcema Igorjem Gabrovcem in Igorjem Kocijančičem, je bilo govora predvsem o problemih, s katerimi se srečuje slovenska manjšina.


Posebna pozornost je bila namenjena pomenu zagotavljanja sistemskega financiranja manjšine s strani Italije. Sogovorniki so govorili tudi o pomenu varovanja narečij, kot je rezijanščina in drugih slovenskih narečij v Videmski pokrajini, ki so podvržene vplivu močnejših jezikov in njihovo ohranjanje zahteva posebno pozornost.

 

Ob koncu obiska je minister Žbogar  na pročelju stavbe rezidence Generalne konzulke v Trstu, ki je bila nekdaj dom znane slovenske družine Tomažič, odkril spominsko ploščo v spomin na Tomažičeve. Ob nagovoru je minister spomnil na hrabrost članov omenjene družine, ki nikoli ni pozabila slovenskih korenin in se je kot simbol zvestobe narodu in antifašizma, trajno zapisala v spomin Slovencev.