Generalni konzulat RS Trst /Novice /
17.01.2019  

Obisk predsednika deželnega odbora Furlanije Julijske krajine v Sloveniji

Foto: STA

Foto: STA

 

Strmol, 16. januar 2019 - Na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Mira Cerarja se je danes na obisku v Republiki Sloveniji mudil predsednik deželnega odbora Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga.

Minister dr. Cerar in predsednik FJK Fedriga sta izrazila zadovoljstvo z doseženim sodelovanjem med Republiko Slovenijo in deželo FJK. Potrdila sta interes za nadaljevanje rednega dialoga. Glavni institucionalni okvir sodelovanja je Skupni odbor Slovenija – FJK. Sogovornika sta se dogovorila za organizacijo naslednjega zasedanja v prihodnjih mesecih v Sloveniji.

Na pogovoru so bila obravnavana aktualna vprašanja slovenske narodne skupnosti v Italiji, vključno z dolgoročno ureditvijo njihovega zastopstva v italijanskem parlamentu in deželnem svetu FJK. Minister dr. Cerar je dejal, da Slovenija ceni pozornost, ki jo deželna vlada in predsednik Fedriga namenjata slovenski narodni skupnosti. Zavzel se je za okrepitev aktivnosti za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti, kar predstavlja pomemben simbolni korak v slovensko – italijanskih odnosih.

Minister dr. Cerar in predsednik FJK Fedriga sta izpostavila pozitivne trende na gospodarskem področju ter v programih čezmejnega sodelovanja. Izraženo je bilo zadovoljstvo, da je v okviru projekta CROSSMOBY, ki razvija trajnostno mobilnost na čezmejnem območju, ponovno vzpostavljena železniška povezava med Ljubljano in Trstom.

Sogovornika sta se strinjala o pomenu krepitve sodelovanja na področju znanosti. Slovenija je podprla kandidaturo Trsta za Evropsko prestolnico znanosti. Minister dr. Cerar je dejal, da bo Euroscience Open Forum (ESOF), ki bo potekal v Trstu med 4. in 10. julijem 2020, dobra priložnost za predstavitev slovenske znanosti in krepitev povezovanja med institucijami. V sklopu ESOF bo izveden tudi 5. Slovensko - italijanski dan znanosti. 

Minister dr. Cerar in predsednik FJK Fedriga sta tudi izmenjala stališča o migracijah, posebej o aktualnih trendih na zahodnobalkanski poti. Slovenski zunanji minister je izpostavil, da slovenska policija izvaja učinkovit nadzor nad zunanjo schengensko mejo, dobro poteka tudi sodelovanje med slovensko in italijansko policijo.

 

Izjavi za javnost:

https://youtu.be/zQ8N-sKbe5I

https://youtu.be/jJh-rYjGY44