Generalni konzulat RS Trst /Novice /
07.03.2019  

Poklon filmskemu režiserju Karpu Godini na 37. Bergamo Film Meeting

V soboto, 9. marca se začenja 37. Mednarodni festival Bergamo Film Meeting, ki bo letos predstavil retrospektivo filmov slovenskega režiserja Karpa Godine. Festival postaja pomembna točka za poglobljeno promocijo slovenskega filma, saj so lansko leto predstavili režiserko animiranih filmov Špelo Čadež, ki je na festivalu imela tudi strokovno predavanje.


Zgodovinska retrospektiva Karpa Godine režiserja, scenarista, direktorja fotografije in montažerja na festivalu v Bergamu sledi odmevni predstavitvi v newyorškem muzeju MoMA oktobra lani. Naš prejemnik Prešernove (2003), Badjurove (2013) in Štigličeve nagrade (2018) za življenjsko delo bo v Bergamu med 11. in 14. marcem tudi osebno predstavil vse tri celovečerne filme: Umetni raj (1990), Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982) in Splav Meduze (1980), ob njih pa tudi kratke filme, ki jih je posnel v 60. in 70. letih preteklega stoletja. Prikazan bo tudi celovečerni dokumentarni film Zgodba o gospodu P.F iz leta 2002, ki nam prikaže življenje izumitelja Petra Florjančiča, ki je ravnokar praznoval 100 let.

Na sporedu bo tudi filmski esej, čisto poseben portret avtorja - Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina iz leta 2013. V sredo, 13. marca ob 19. uri se bo Karpo Godina srečal z akreditiranimi obiskovalci festivala in občinstvom v osrednji mestni knjižnici.

Med bivanjem v Bergamu bodo slovenskega filmskega gosta v torek, 12. marca, na vabilo filmskega tednika Film TV odpeljali tudi v bližnji Milano, kjer bodo v njihovem prireditvenem prostoru predvajali film Rdeči Boogie ali Kaj ti je deklica, po katerem bo sledil pogovor z novinarji tednika in občinstvom.

Retrospektivo so omogočili Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu.

Letošnji festival bo drugo retrospektivo posvetil Jean-Pierre Léaudu, najbolj znanemu igralcu francoskega Novega vala. Sekcija EUROPE, NOW! je posvečena delom dveh sodobnih režiserjev: Bentu Hamerju iz Norveške in Albertu Rodríguezu iz Španije, tu bo tudi hommage škotskemu režiserju in igralcu Petru Mullanu, fokus na animirane filme Poljaka Mariusza Wilczyńskega, ter sedem celovečernih filmov - italijanskih premier v tekmovalnem igranem  programu in 15 dokumentarcev v tekmovalnem programu Close Up.