Generalni konzulat RS Trst /Novice /
02.11.2016  

Vabilo na odprtje razstave Sezona lova - Stagione di caccia, 4. november 2016

Razstava

Stagione di caccia / Sezona lova

 

kurator Denis Volk

Odprtje razstave: petek, 4. november 2016, ob 18. uri, Galerija Doubleroom Arti visive, Ulica Canova 9, v Trstu.

 

Razstava bo na ogled do 16. decembra 2016, od ponedeljka do četrtka, od 17. do 19. ure.

Divje živali in lov so od nekdaj del človekovega življenja, zato je lovska motivika pogosto zastopana tudi v umetnosti. Lovstvo je pomemben del ljudskega izročila in kulturne dediščine.

Razstava Stagione di caccia / Sezona lova je zgolj delni prikaz vpetosti »lovstva« v sodobno likovno snovanje v Sloveniji. Dela in pristopi umetnic in umetnikov so raznoliki, obravnavana tematika pa zajema med drugim čustvovanje, zgodovinsko raziskovanje, simbolne vsebine in kritiko družbe. Delom je skupno to, da vsa posredujejo sporočilo s pomočjo »lovskega gradiva«, da so v delih prisotne živali, trofeje, živalski deli ali lovski običaji.

Svet divjih živali in lova je pravzaprav lahko simbol človeškega sveta, kritika sodobne družbe, njenih vrednot in želja, zlasti želje po prevladi, osvojitvi in podreditvi. Dela usmerjajo pozornost na probleme sodobnega časa.

Razstavljena dela so zasnovali slovenski umetniki: Uroš Acman, Andrej Brumen Čop, Aljaž Celarc, Jasmina Cibic, Mitja Ficko, Mito Gegič, Svetlana Jakimovska Rodić in Vladimir Leben.

Sodelovanje pri razstavi:

Razstavni prostor DoubleRoom arti visive Trst, Generalni konzulat Republike Slovenije Trst, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Cockta (Atlantic grupa)

Umetniki: 

Uroš Acman (1982, Slovenj Gradec) je diplomant fotografije na Akademiji umetnosti v Pragi na Češkem. Podiplomski študij je zaključil na Univerzi umetnosti v Lozani v Švici, končuje pa tudi podiplomski študij humanistike v Kopru. Ukvarja se s fotografijo. Živi in dela v Šoštanju.

Andrej Brumen Čop (1967, Maribor) je leta 1995 končal študij slikarstva in slikarsko specialko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Živi in dela v Ljubljani, kjer na Pedagoški fakulteti poučuje risanje in slikanje.

Aljaž Celarc (1989, Ljubljana) je fotograf, geograf in umetnik. Trenutno opravlja magistrski študij fotografije na AKV St. Joost v Bredi na Nizozemskem. Trenutno živi in deluje v Rotterdamu.

Jasmina Cibic (1979, Ljubljana) je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Benetkah leta 2003, magisterij pa je končala leta 2006 na Goldsmiths College v Londonu. Zastopa jo Galerija Škuc.

Mitja Ficko (1973, Murska Sobota) je leta 1999 zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2002 zaključi magistrski študij. Od leta 2004 deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec. Živi in dela v Ljubljani in na Mohorju.

Mito Gegič (1982, Ljubljana) je leta 2008 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu dokončuje tudi magistrski študij slikarstva.  Na natečaju Premio Arte Laguna (Italija) je bil leta 2014 nagrajen s samostojno razstavo. Je prejemnik priznanja Riharda Jakopiča za slikarstvo za leto 2016. Živi in ustvarja na Ptuju in v Škofji Loki.

Svetlana Jakimovska Rodić (1965, Kumanovo, Makedonija) je leta 1990 diplomirala na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju. Istega leta je vpisala podiplomski študij grafike na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Je članica ZDSLU in ima status samostojne kulturne ustvarjalke. Poučuje na osnovni šoli. Živi v Ljubljani.

Vladimir Leben (1971) je v Ljubljani obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter Akademijo za likovno umetnost. Je soustanovitelj Muzeja premoderne umetnosti. Ukvarja se s slikarstvom, animacijo in ilustracijo. Prejel je prvo nagrado za animacijo na 10. Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2007 in priznanje Hinka Smrekarja na 10. Slovenskem bienalu ilustracije leta 2012. Živi in dela v Ljubljani.

Vabilo

Tiskovno sporočilo - ITA