Generalni konzulat RS Trst /Novice /
25.01.2018  

Državni sekretar Mirošič pri Slovencih v Italiji

 Trst, 24. januar 2018 – Državni sekretar Iztok Mirošič se je v Trstu srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti.  Državni sekretar Iztok Mirošič se je v Trstu srečal s predsednikoma krovnih organizacij Slovencev v Italijanski republiki, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

Sogovornika sta predstavila aktualno stanje uresničevanja pravic slovenske narodne skupnosti. Poseben poudarek pogovorov je bil namenjen ohranitvi zastopstva  slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu.   Predstavniki Kmečke zveze so na srečanju z državnim sekretarjem Mirošičem predstavili svoja pričakovanja, da bo dežela Furlanija Julijska krajina uresničila zaveza, ki imajo podlago v Protokolu o Prosekarju.  Državni sekretar Mirošič je obiskal sedež  Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, kjer je bilo govora o projektih čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo ter o izzivih s katerimi se soočajo slovenski podjetniki pri širitvi svojih aktivnosti na italijansko tržišče. Na obisku območja Stadiona 1. Maja so bili predstavljeni načrti za celovito ureditev športnih in kulturnih objektov v novem središču za kar je iz neporabljenih sredstev Zaščitnega zakona za Slovence št. 38/01 dežela Furlanija Julijska krajina v letu 2017 namenila 2,5 mio Eur. 

Državni sekretar Mirošič je obisk v Trstu zaključil z obiskom Tržaškega knjižnega središča in prostorov Narodne in Študijske knjižnice v Narodnem domu, kjer se je s predstavniki slovenske narodne skupnosti pogovarjal zlasti o njihovih načrtih povezanih z Narodnim domom, ki ostaja simbolno stičišče kulturnega, gospodarskega in političnega življenja Slovencev v Tržaški pokrajini.

Povezava na spletno stran MZZ