Generalni konzulat RS Trst /Novice /
11.12.2014  

Uspešna predstavitev slovenskih podjetij trgovskim agentom v Milanu

Milano, 28. in 29. november – Petnajst slovenskih podjetij je sodelovalo na mednarodni borzi agentov in zastopnikov - Forum Agenti Milano. V okviru dvodnevnega dogodka so potekala individualna srečanja med 400 sodelujočimi podjetji in preko 8.000 italijanskimi ter tujimi agenti in zastopniki. Tokratnega foruma so se udeležili tudi agenti in posredniki iz Španije, Francije, Češke in Slovenije ter podjetja iz Avstrije, Belgije, Egipta, Francije, Nemčije, Grčije, Nizozemske, Poljske, VB, Češka, Romunija, Španija in Švica. Udeležbo slovenskih podjetij na Forum Agenti Milano so skupaj organizirali Ministrstvo za zunanje zadeve, ki je dogodek sofinanciralo skupaj z Javno agencijo SPIRIT,  Gospodarski urad RS v Milanu, Veleposlaništvo Slovenije v Rimu ter Gospodarska zbornica Slovenije.
Z dogodki, ki jih pod imenom FORUM AGENTI, skupaj organizirajo različna italijanska združenja agentov in zastopnikov so slovenska podjetja zelo zadovoljna, saj so se izkazala kot dobro izhodišče za vstop italijanskih in drugih tujih podjetij na področje celotne Italije in na trge drugih držav, saj na njih podjetja dobijo veliko število dobrih neposrednih kontaktov, ki lahko vodijo do konkretnih poslov.
Slovenska podjetja so se na takšen način dogodkov Forum Agenti doslej udeležila že štirikrat. Lani so bila izvedena podobna dogodka v Rimu in Milanu, letos marca pa v Neaplju, Organizatorji že napovedujejo dogodke v letu 2015, in sicer: marca v Neaplju, maja v Veroni ter novembra v Milanu.
Udeležbo slovenskih podjetij na Forum Agenti Milano so skupaj organizirali Ministrstvo za zunanje zadeve, ki je dogodek sofinanciralo skupaj z Javno agencijo SPIRIT,  Gospodarski urad RS v Milanu, Veleposlaništvo Slovenije v Rimu ter Gospodarska zbornica Slovenije.
Slovensko gospodarsko delegacijo na tokratnem sejmu v Milanu so sestavljali predstavniki naslednjih 15 slovenskih podjetij:
BENEDICT, d. o. o. (Prehrambni izdelki iz čokolade),
BIAL, d. o. o. (cevni radiatorji),
DRM, d. o. o. (LED svetila),
FINAKOS, d. o. o. (proizvodnja sveč, reciklaža parafina in plastike, špedicija),
GOSTOL GOPAN, d. o. o. (peči za proizvodnjo pekarskih izdelkov),
IDentiks Card Systems, d. o. o. (izdelava in potisk kartic, kartična oprema, identifikacijski izdelki …),
 M&M Intercom, d. o. o. (strojni elementi in strojno vzdrževanje),
Mlekarna CELEIA, d. o. o. (prehrambni mlečni izdelki),
MONEL Pro, d. o. o. (komunikacijska oprema in omare za računalniške serverje),
PALMIERI, d. o. o. (alkoholne pijače in oljčno olje),
PREDILNICA LITIJA, d. o. o. (prediva in sukanci),
RINZ ROS, d. o. o. (industrijsko oblikovanje, darilni program, uporabni predmeti),
 ROLETARSTVO BAYER, d. o. o. (gradbeno pohištvo – okna, vrata),
SILVAPRODUKT, d. o. o. (naravni zaščitni premazi za les) in
ZARJA ELEKTRONIKA, d. o. o. (tehnično varovanje objektov).
Srečanja med slovenskimi podjetji in italijanskimi agenti ter zastopniki so potekala v okviru slovenske nacionalne stojnice, kjer so imela podjetja svoj prostor za vnaprej organizirane individualne sestanke ter predstavljanje manjših izdelkov in predstavitvenih materialov. Po prvih ocenah so predstavniki slovenskih podjetij opravili okoli 200 poslovnih pogovorov, od katerih naj bi bilo dve tretjini takih, ki bi lahko predstavljali nadaljnje poslovno sodelovanje v obliki zastopanja in posredništva na italijanskem trgu. Nekatera podjetja so sklenila tudi že konkretne posle. V okviru poslovnega dogodka je na sejmišču potekla tudi predstavitev slovenskega gospodarstva in vseh sodelujočih podjetij.
Dogodki, ki potekajo dva do trikrat letno v Italiji, so odlična priložnost za vstop na italijanski trg, ne glede na vrsto izdelka ali storitev, ki ga podjetje ponuja, kar potrjujejo tudi izjave nekaterih udeležencev tokratnega srečanja:
Danijel Petek, Bial d. o. o. »Mislim, da je vsak stik, dogodek ali priložnost, ki jo lahko izkoristiš na trgih, ki te zanimajo, zelo dobrodošel za sestavljanje celotne slike pričakovanj in možnosti. Če je tak dogodek tako dobro pripravljen in organiziran kot Forum Agenti, tako s strani organizatorja kot s strani domačih institucij in če k temu dodamo še stroškovni vidik, potem lahko celoto ocenimo kot odlično.«
Vasja Mihelj, Gostol Gopan d. o. o. »Zadovoljni smo z napori, ki jih organizatorji in izvajalci vlagajo v priprave in izvedbo dogodka. Podjetja imajo na tak način možnost, da poceni prodrejo na zanimivo in veliko tržišče Italije. Taki stiki so priložnost za vse udeležence, da svoj proizvod ali storitev približajo posrednikom in preko njih končnim kupcem. Vsa pohvala organizatorjem za organizacijo in sofinanciranje dogodka.«