Generalni konzulat RS Trst /Novice /
15.12.2016  

Iz Ljubljane z vlakom in avtobusom do Trsta ter naprej do italijanskih mest

Trst, 14. december 2016 - Primorski dnevnik poroča o novi ponudbi Slovenskih železnic in skupine Arriva, ki predvideva železniško povezavo med Ljubljano in Opčinami ter avtobusne prevoze do Trsta, kar pomeni boljšo povezavo med Slovenijo in večjimi italijanskimi mesti.

 

"V Sloveniji je včeraj 13. decembra stopil v veljavo zimski urnik vlakov. V Italijo bo šestkrat na dan vozil vlak iz Ljubljane do Opčin (v nasprotno smer štirje vlaki), od koder je mogoče pot do središča Trsta nadaljevati z lokalnimi avtobusi, ki vozijo vsakih 20 minut., piše v sporočilu Slovenskih železnic (SŽ). Z Opčin (na spletni strani SŽ so pri urnikih žal označene kot Villa Opicina) in tudi iz Nove Gorice bo skozi Sežano in Divačo poleti vozilo več vlakov proti Istri - v Buzet, Pazin, Kanfanar in Pulj. Vožnja z vlakom od Ljubljane do Opčin traja dve uri, kar je enkrat več kot z avtom.
Med novostmi so nizkocenovne ponudbe - za enosmerno vozovnico iz Ljubljane do Zagreba bo po novem treba odšteti le devet evrov. Enak znesek boste odšteli tudi za enosmerno vozovnico iz Ljubljane na Reko. V maloobmejnem prometu s Hrvaško, prek Rogatca, so na železnicah skušali upoštevati želje in potrebe lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje. Tako bodo trije vlaki na dan vozili iz Celja prek Rogaške Slatine in Rogatca do Džurmanca in naprej do Zaboka in Zagreba, kar bo precej povečalo izbiro tako za vsakodnevne potnike na omenjenih relacijah kot tudi za obiskovalce Rogaške Slatine in bližnjih turističnih krajev. Med novostmi v mednarodnem prometu na železnicah navajajo, da bo vlak Citadella po novem voznem redu iz Ljubljane odpeljal ob 8.45, slabi dve uri prej kot zdaj, in prispel v madžarsko prestolnico ob 17.29. Iz Budimpešte se bo namesto sredi dneva po novem vračal ob 8.30 in v Ljubljano pripeljal ob 16.43. Pomembna novost je, da bo imel povezavo z vlakom v Koper in iz njega, poleti bodo tako v njegovi sestavi tudi direktni vagoni, s katerimi bo mogoče potovati med Budimpešto, Ljubljano in Koprom. Med omenjenimi mesti bo v poletni sezoni dvakrat na teden vozil tudi nočni vlak."