Generalni konzulat RS Trst /Novice /
09.09.2015  

Srečanje Generalne konzulke Sergaševe z deželnim odbornikom Shaurlijem

Trst, 4. September 2015 – Generalna konzulka Ingrid Sergaš je v petek, 4. septembra 2015, v prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu sprejela deželnega odbornika za kmetijstvo Cristiana Shaurlija. Govora je bilo o sodelovanju na področju kmetijstva, pri čemer sta sogovornika izrazila zadovoljstvo z začetkom delovanja omizja za kmetijstvo v okviru Skupnega odbora med Slovenijo in Furlanijo Julijsko krajino. Pomembna priložnost za razvoj skupnih projektov je tudi v okviru svetovne razstave EXPO v Milanu.

Generalna konzulka Sergaševa je poudarila pričakovanje, da bo dežela namenila posebno pozornost kmetijstvu na obmejnem pasu, ki se predvsem na kraškem območju sooča s precejšnjimi izzivi. Velik razvojni izziv, tudi s kmetijskega vidika, pa ostajajo območja Terskih, Nadiških in Kanalske doline. Sergaševa je izpostavila pomen polne uresničitve protokola o proseku na državni in deželni ravni in se obenem zahvalila odborniku Shaurliju in predsednici Serracchianijevi za nedavne pozitivne korake glede odprtja hiše proseka.

Generalna konzulka Sergaševa je poudarila tudi, da Slovenija z veliko pozornostjo spremlja uresničevanje reforme krajevnih skupnosti ter izrazila pričakovanje, da bo  pri izvajanju reforme dežela poskrbela za dosledno uveljavljanje zaščitnih določb za slovensko narodno skupnost. Odbornik Shaurli je potrdil, da morajo lokalne skupnosti spoštovati zakonske zaščitne določbe, ki jih predvideva državni zakon.