Generalni konzulat RS Trst /Novice /
09.10.2013  

Učenci glasbene šole Bled nastopili na koncertu v Milanu

V soboto, 21. septembra 2013, so učenci glasbene šole Bled nastopili v Avditoriju fondacije Cariplo, Largo Mahler, v Milanu. Sobotni koncert predstavlja otvoritev nove glasbene sezone mladinskega simfoničnega orkestra Milano. Na povabilo organizatorjev se je koncerta udeležil konzul Gregor Šuc, vodja gospodarskega urada RS v Milanu ter se po zaključku koncerta tudi srečal z mladimi glasbeniki iz Bleda.
Na koncertu so skupaj z mladimi glasbeniki iz Glasbene šole Bled nastopili še Mladinski simfonični orkester Milano ter Orkester glasbene šole iz Garde (Lago di Garda). Koncert spada v širši projekt " Giovani Consonanze", v katerem sodelujejo gostujoči orkestri iz različnih evropskih držav. Projekt poteka že tretje leto zapored, ki predvideva vsako leto vključitev novega gosta iz srednje ali vzhodne Evrope. V skladu z dosedanjo prakso nova povabljena država gosti en teden glasbenike iz Italije v svojem kampusu, nato sledi zaključni koncert v državi gostiteljici, nekaj mesecev kasneje pa sledi povratni koncert v Milanu.
Tako je bila lansko leto povabljena Slovenija, ob priložnosti 20. obletnice samostojnosti in neodvisnosti. Koncert, ki je ob zaključku gostovanja potekal lansko leto na Bledu je bil velik uspeh. Projekt je podprla občina Bled in osebno tudi župan Janez Fajfar.
Letos je poletni glasbeni kampus potekal v Desenzanu, ob jezeru Garda, učenci glasbene šole Bled so gostovali konec letošnjega avgusta en teden ob jezeru Garda.
Na sobotnem otvoritvenem koncertu letošnje sezone so vsi trije orkestri zaigrali nekatere orkestrske priredbe znanih slovenskih pesmi ter nekaterih znanih mednarodnih pop uspešnic v orkestrski izvedbi.