Generalni konzulat RS Trst /Novice /
05.09.2013  

Italijanski premier Enrico Letta pozdravil prizadevanja slovenske vlade za izhod iz krize

Italijanski premier Enrico Letta pozdravil prizadevanja slovenske vlade za izhod iz krize: »Napore Slovenije bi morala priznati tudi Evropa«
 

Bled, 2. september 2013 - Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je na današnji novinarski konferenci po srečanju z italijanskim kolegom Enricom Letto italijanskemu gostu zahvalila za obisk in udeležbo na letošnjem Blejskem strateškem forumu, kar je še en pokazatelj nadaljnje krepitve prijateljskih odnosih med sosednjima državama. Napovedala je, da bosta s predsednikom vlade Letto nadaljevala pogovore že 12. septembra v Benetkah, ko se jima bo pridružil tudi hrvaški kolega Zoran Milanović. Italijanski premier pa je v izjavi za medije podprl pogum slovenske vlade na poti reform. »Italija po stala Sloveniji ob strani na njeni poti prizadevanj,« je še povedal visoki gost in poudaril, da Italija verjame tudi v moč pobude trilaterale treh sosednjih jadranskih držav, ki imajo mnogo skupnih interesov.
  
Oba sogovornika sta na današnjih pogovorih, ki so potekali v okviru Blejskega strateškega foruma, odprla veliko skupnih tem. Med drugimi sta govorila tudi o plinskem terminalu v Žavljah in se dogovorila, da v kratkem času preverita možno rešitev tudi pristojna ministra obeh držav, ki se bosta prav tako srečala v kratkem. Italijanski kolega je v zvezi s tem prisluhnil vsem argumentom slovenske strani. Premierka ter italijanski gost sta izpostavila tudi pomen konsolidacije javnih financ v obeh državah, del pogovorov pa sta posvetila tudi velikemu interesu Italije za sodelovanje v slovenski privatizaciji. Italijanski predsednik vlade je na novinarski konferenci pohvalil velike napore slovenske vlade za izhod iz krize, za katere je dejal, da bi jih morala priznati tudi Evropa ter poudaril, da je po junijskem srečanju z Bratuškovo v Rimu v pripravi že kar nekaj konkretnih ukrepov za dosego večje pozornost italijanskih podjetij v slovenskem projektu privatizacije. Premier Letta je izrazil tudi prepričanje, da bodo italijanska podjetja z veseljem sodelovala pri tem in da bo proces v obojestransko korist. V zvezi s procesom privatizacije slovenskih podjetij je slovenska premierka povedala, da slovenska vlada pripravlja zelo natančen terminski načrt za vsako posamezno podjetje, ki bo pripravljen predvidoma do konca septembra, dodala pa je tudi, da bodo vsi postopki potekali maksimalno transparentno.
  
Premiera sta na pogovorih govorila tudi o krizi v Siriji, pri čemer sta se zavzela za iskanje skupne politične rešitve in za čimprejšnjo organizacijo mirovne konference v Ženevi. Predsednica vlade je dejala, da upa, da bo mednarodna skupnost našla čimprejšnjo rešitev za krizo v Siriji, ter da bo tudi EU zavzela enotno stališče glede tega problema.