Generalni konzulat RS Trst /Novice /
30.08.2013  

Uradno srečanje veleposlanika Mirošiča s predsednico Avtonomne dežele Furlanije julijske krajine (AD FJK) Serrachiani, prefektinjo Garufi in slovensko narodno skupnostjo v Italji

 

Trst, 30. avgust 2013 – Veleposlanik Mirošič se je danes v Trstu sestal s  predsednico Avtonomne dežele Furlanije Julijske Krajine (AD FJK) Deboro Serrachiani, s prefektinjo Trsta Francesco Adelaide Garufi  in skupnim zastopstvom slovenske narodne skupnosti v Italiji.

S predsednico Serracchianijevo sta pregledala dobro sodelovanje med Slovenijo in FJK s poudarkom na gospodarskem sodelovanju, infrastrukturnem razvoju ter skrbi za slovensko manjšino, za katero v FJK obstaja močna politična volja. To naj bi potrdil tudi čimprejšnji sklic stalnega delovnega omizja za slovensko manjšino v Rimu. Veleposlanik Mirošič je izpostavil vprašanje slovenske šole v Špetru, s čemer je bila predsednica Serrachiani dobro seznanjena in pojasnila, da poskušajo čim prej najti rešitev. Potrdila sta skupno nasprotovanje izgradnji plinskega terminala v  Žavljah.

Izpostavila sta prioritete sodelovanja med Slovenijo in AD FJK na področju gospodarstva, zdravstva, infrastrukture itd. ter se dogovorila o čimprejšnjem definiranju prioritet sodelovanja, imenovanju sopredsedujočih  ter čimprejšnjem sklicu Mešane komisije za obravnavo skupnih razvojnih vprašanj med Slovenijo in AD FJK, po možnosti še v oktobru letos. Glede čezmejnih programov sta se zavzela za še tesnejše sodelovanje in načrtovanje pri koriščenju evropskih sredstev ter tudi v okviru Evropska združenja za teritorialno sodelovanje. Dogovorjeno je sodelovanje med Slovenijo in Italijo ter FJK pri skupnem projektu Poti miru ko tudi pri obeležitvi 100-obletnice prve svetovne vojne, glede česar je načrtovan sestanek pristojnih.

Veleposlanik je apeliral na podporo in zaščito prstojnih v FJK glede nekdanjega koncentracijskega taborišča Visco, da bi le-ta postal muzej spomina za evropsko prihodnost. Serrachianijeva lokacijo pozna, saj jo je že obiskala v preteklosti in jo namerava tudi sedaj v vlogi predsednice AD FJK za katero izkazuje politično podporo.

S prefektinjo Garufi se je veleposlanik pogovarjal o čimprejšnjem  sklicu stalnega delovnega omizja za slovensko manjšino v Italiji, pri čemer je sogovornica podprla delovanje omizje. Spregovorila sta tudi o vprašanju problematike financiranja pedagoškega svetovalca za šole s slovenskim učnim jezikom v FJK, pri čemer se je prefektinja zavzela čim prejšnjo rešitev. Veleposlanik je izpostavil odlično  čezmejno policijsko sodelovanje med Slovenijo in Italijo oz AD FJK. Dotaknila sta se tudi problematike izločanja tovornih vozil na avtocestah v času izrednih vremenskih razmer ter se dogovorila za pobudo za sestanek pristojnih služb.

Veleposlanik se je sestal tudi s skupnim zastopstvom slovenske manjšine v Italiji, kjer so se pogovarjali o sklicu  stalnega delovnega omizja v Rimu ter o načrtovanih aktivnostih v drugi polovici leta 2013 ob visokih srečanjih med Slovenijo in Italijo.