Generalni konzulat RS Trst /Novice /
21.08.2013  

Praznovanja ob 100. jubileju Borisa Pahorja v Ljubljani in Trstu

Trst, 21. avgust 2013 - Ob 100-letnici Borisa Pahorja, ki jo bo pisatelj praznoval 26. avgusta, bosta poleg številnih pobud organizirani dve osrednji slovesnosti v Ljubljani in v Trstu.

V petek, 23. avgusta ob 12.00 uri, bo župan mesta Trst Roberto Cosolini Borisu Pahorju podelil naziv zaslužnega občana mesta Trst. V ponedeljek, 26. avgusta ob 20.00 uri pa bo v SNG Opera in balet Ljubljana potekala osrednja slovesnost ob 100. rojstnem dnevu Borisa Pahorja - Pahoriana. Prirejata jo Mladinska knjiga in Cankarjeva založba, ki se, kot piše v vabilu “s spoštovanjem priklanjata svojemu cenjenemu avtorju Borisu Pahorju, ki je z ustvarjalnostjo, angažiranostjo in odločno besedo zaznamoval stoletje”.

Na slovesnosti, ki jo pripravlja založba Mladinska knjiga, se bo Pahor o svojem življenju in delu pogovarjal s tremi dijaki iz Celovca, Trsta in Ljubljane. Prejel bo tudi nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam za dosežke pri vzajemnem razumevanju in tesnejšem povezovanju narodov Evropske unije (prenos na RTV SLO in RAI 3 SLO).

Osrednji dogodek v organizaciji kulturnih in političnih predstavnikov slovenske manjšine v Italiji bo prireditev, ki se bo odvijala v četrtek, 29. avgusta ob 20.30 v Veliki dvorani Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. VSE NAJBOLJŠE, BORIS PAHOR! je dvojezični umetniški poklon, ki je nastal pod okriljem slovenskega gledališča, Pokrajine in Občine Trst, Slovenske kulturno gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Vir: Slomedia.it