Generalni konzulat RS Trst /Novice /
30.07.2013  

Srečanje veleposlanika Mirošiča z namestnikom ministra za notranje zadeve Filippom Bubbicom

Rim, 30 julij 2013 - Veleposlanik Iztok Mirošič se je danes, 30. julija 2013, v Palazzo del Viminale sestal z namestnikom ministra za notranje zadeve Filippom Bubbicom, ki je bil nedavno imenovan za predsedujočega stalnega vladnega omizja za slovensko manjšino.

Veleposlanik Mirošič je namestniku ministra Bubbicu uvodoma izrekel sožalje ob tragični prometni nesreči avtobusa na jugu Italije.  V nadaljevanju pogovora sta se sogovornika osredotočila zlasti na pomen obeh manjšin pri krepitvi kulturnih in gospodarskih odnosov med državama. Pri tem je veleposlanik Mirošič poudaril pomen nadaljevanja dela stalnega vladnega omizja za slovensko manjšino, ki se je izkazalo kot zelo uspešen instrument za krepitev neposrednega dialoga med manjšino, regijo in vlado v Rimu. Veleposlanik Mirošič je izrazil pričakovanje, da bo do naslednjega sestanka delovnega omizja prišlo v čim krajšem času po počitnicah. Pomočnik ministra Bubbico se je s tem strinjal in obljubil, da se bo zavzel za čim prejšnji sklic, še v septembru. Prioritetna problematika obravnave je sistemsko financiranje manjšine, zakonodaja o slovenskih manjšinskih šolah ter olajšano zastopstvo slovenske manjšine z novo volilno zakonodajo.

Kot enega izmed najbolj perečih problemov s katerim se sooča slovenska manjšina v Italiji je veleposlanik Mirošič izpostavil obnovo dvojezične šole v Špetru in prosil za urgenco pri pristojnih. Pomočnik ministra Bubbico je obljubil, da se bo natančno pozanimal o razlogih za zastoj obnove in s tem v zvezi govoril tudi s predsednico ADFJK Serracchianijevo. Veleposlanik Mirošič je pomočniku ministra Bubbicu tudi predlagal, da v prihodnosti obišče AD FJK in se sestane s predstavniki slovenske manjšine, kar bi še dodatno prispevalo h krepitvi zaupanja in že tako dobrim odnosom s slovensko manjšino v Italiji. Pomočnik ministra Bubbico se je s tem strinjal in povedal, da tako srečanje že načrtuje.