Generalni konzulat RS Trst /Novice /
18.11.2016  

Tradicionalni slovenski zajtrk z gojenci Dijaškega doma v Trstu

Generalna konzulka Slovenije v Trstu Ingrid Sergaš je na dan, ko Slovenija obeležuje dan slovenske hrane, zajtrkovala z gojenci Dijaškega doma v Trstu. Tradicionalni slovenski zajtrk so sestavljali med, mleko, maslo, kruh in jabolko, vse iz lokalnega okolja slovenskega zaledja.

Najprej je generalna konzulka slovenski zajtrk predstavila mladoletnim tujim otrokom brez spremstva, za katere skrbi osebje Dijaškega doma v okviru programa 'Ptički brez gnezda', za tem pa je obiskala še slovenski oddelek vrtca Niko Oblak, kjer je otrokom predstavila knjižico o čebelah, otroci pa so ob zajtrku zapeli pesmico o medvedku.

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane obeležujemo tretji petek v novembru, njegov namen pa je dvigniti tako zavedanje o pomenu zdrave prehrane kot o vrednosti lokalnih izdelkov. Projekt je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, nad njo pa bdijo ministrstva za izobraževanje, kmetijstvo in zdravje. Slovenska diplomacija si prizadeva, da bi se pobuda razširila tudi med druge evropske države, zato se je tudi Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu letos prvič aktivno vključil v promocijo slovenskega zajtrka v tujini.