Generalni konzulat RS Trst /Novice /
15.10.2013  

Fondacija Sgarbi v sodelovanju s slovenskim konzulatom, gospodarskim uradom in slovenskim turističnim uradom v Milanu, v četrtek 26. septembra pripravila ogled filma Potovanje gospodične Vila,

Fondacija Sgarbi v sodelovanju s slovenskim konzulatom, gospodarskim uradom in slovenskim turističnim uradom v Milanu,  v četrtek 26. septembra pripravila ogled filma Potovanje gospodične Vila, v režiji Elisabete Sgarbi, vidne predstavnice kulturnega dogajanja v pokrajini Lombardiji.
Elisabetta Sgarbi je direktorica založbe Bonpiani in ustanoviteljica ter kuratorka kulturnega festivala v Milanu,»Milanesiane«.
Ogleda filma so se udeležili številni ugledni gostje, kulturniki, slovenci živeči v Milanu,  kritik Vittorio Sgarbi in številni novinarji.
»Potovanje gospodične Vila« je ljubezenska zgodba postavljena v sodobni Trst, navdih zanjo pa je Sgarbijeva dobila  v knjigi tržaškega pisatelja  Scipia Slataperja "Moj Kras«.
Film, ki ima poseben slog, je pred začetkom predstavil kritik Maurizio Porro.Ogled filma so s svojo prisotnostjo obogatili  protagonisti filma, katerih kulturne, zgodovinske in jezikovne korenine so zastopane v dveh skupnostih, ki živita na tem področju: slovenske in italijanske. Med njimi so bili izpostavljeni Boris Pahor, Claudio Magris, Gillo Dorfles, Mauro Covacich, Luciana Castellina, Cristina Battocletti, Pino Rovereda, Susana Tamaro, Lučka Počkaj.