Generalni konzulat RS Trst /Novice /
12.07.2017  

Minister Erjavec na Vrhu o Zahodnem Balkanu v Trstu poudaril pomen širitve EU in prihodnosti mladih

Trst, 12. julija 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je danes skupaj s predsednikom Vlade RS dr. Cerarjem in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom udeležil vrha o Zahodnem Balkanu, ki ga je okviru Berlinskega procesa v Trstu organizirala Italija.

Vrh v Trstu je četrti vrh v okviru Berlinskega procesa – prvi je potekal leta 2014 v Berlinu, drugi 2015 na Dunaju in tretji 2016 v Parizu. Kot že doslej, je tudi tokratni vrh potekal v obliki treh ločenih, vzporednih zasedanj na ravni predsednikov držav oziroma vlad, ministrov za zunanje zadeve in ministrov za gospodarstvo. Vrh se je zaključil s skupnim srečanjem vseh sodelujočih predsednikov in ministrov, na katerem so bili obravnavani sklepi ministrskih srečanj in ostalih dogodkov, ki so potekali ob robu vrha.

Minister Erjavec je na srečanju poudaril potrebo po implementaciji dogovorjenih infrastrukturnih projektov, tudi v kontekstu kredibilnosti EU v regiji. Izpostavil je pomen strateškega komuniciranja s strani EU, ki zagotavlja vidnost prizadevanj EU v regiji. Minister je ob tem pozdravil podpis Pogodbe o transportni skupnosti, ki so jo sklenile države Zahodnega Balkana z EU. Cilj transportne skupnosti bo namreč krepitev regionalnega sodelovanja na področju transporta, odpravljanje ovir za hitrejšo in bolj učinkovito transportno povezljivost med državami Zahodnega Balkana in EU ter harmonizacija nacionalnih zakonodaj z zakonodajo EU.  Več