Generalni konzulat RS Trst /Novice /
08.05.2017  

Paviljon Republike Slovenije na 57. mednarodni razstavi umetnosti – La Biennale di Venezia

Nika AutorNOVICAM SE NE ODPOVEMO!Obzornik 63 – Vlak senc

Komisarka: Zdenka Badovinac, Moderna galerija
Kustosinja: Andreja Hribernik

Rim, 3. maj 2017 - Na 57. mednarodni razstavi umetnosti  – La Biennale di Venezia – bosta Slovenijo predstavljali umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik s projektom NOVICAM SE NE ODPOVEMO!. Odprtje paviljona Republike Slovenije bo v sredo, 10. maja 2017, ob 16.30 v Arzenalu, Artiglierie, v Benetkah.

V zadnjem času smo na polju angažirane kinematografije priča intenzivni revitalizaciji obzornika kot oblike radikalnega gverilskega nefikcijskega filma, ki je izviral iz razrednega boja in si prizadeval dodati svoj delež v procesu družbenih sprememb. Podobno kot so v 60. in 70. letih angažirane obzorniške dejavnosti izvirale iz neposrednosti družbenega boja in političnega aktivizma  kolektivnih zavzemanj v ZDA, VB ali Franciji, tudi aktualne obzorniške prakse izhajajo iz družbenih bojev in kriznih žarišč. Obzorniki 21. stoletja tako črpajo svoj navdih iz dejavnosti protiglobalističnih gibanj, iz gibanja Occupy, eskalacije rasizma, stopnjevanja imigrantsko-begunskega vprašanja in drugih oblik širjenja nasilja med različnimi družbenimi skupinami.

V Sloveniji se obzorniška dejavnost odvija v sklopu neformalnega kolektiva ustvarjalcev (Obzorniška fronta) s področja filmske, kulturne in politične kritike ter umetnosti. Izhaja predvsem iz zavzemanja za pravice beguncev in brezpravnih delavcev ter črpa inspiracijo iz družbenih protestov, ki so v obliki masovnih ljudskih vstaj v letih 2012–2013 pretresali državo. Nika Autor deluje v okviru omenjenega kolektiva, Obzornik 63 pa je izraz družbene kritike, ki je lastna tudi sami formi anti-obzornika, in se osredotoča na  koncept vlakov, potovanja ter iskanja sreče drugje.

Obzornik 63 sledi smernicam obzorniške dejavnosti ter poizkuša umestiti in razumeti določeno podobo – drobec posnetka, nekoč slavne železnice Beograd–Ljubljana, kjer begunci danes ne potujejo v vagonih temveč  med kolesjem vlakov. Obzornik 63 se poda v vizualno raziskovanje železnic, njihovega zgodovinskega, socialnega in političnega konteksta. Esejistični in asociativni elementi Obzornika 63 povezujejo omenjene vsebine z iskanjem sreče, z idejo potovanja v trenutni družbeni realnosti, kjer je hrepenenje po sreči vse prepogosto povezano s potjo drugam ali celo z nujnostjo iskanja možnosti golega preživetja. Nika Autor se pri zasnovi obzornika sklicuje na njegovo klasično obliko in plasti različne vsebine, ki jih povezuje z esejistično naracijo in vizualnimi elementi. Specifika Obzornika 63 je, da se giblje na meji med klasičnim informativnim in angažiranim anti-obzornikom ter esejističnim in eksperimentalnim filmom, ki gledalca vodi skozi zgodbo, medtem ko mu dopušča prazna polja za lastno refleksijo.


Sestavni del razstavnega projekta predstavlja tudi zbornik tekstov, ki sledi strukturi, ki je vpisana v formo obzornika. Zbornik, ki so ga uredili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah, združuje tako strokovna besedila kot tudi literarne in vizualne elemente, osredotočene na analizo stanja na področju aktualne obzorniške dejavnosti in njenih ključnih žariščih, hkrati pa odpira tudi možnost refleksije določenih historičnih poudarkov, s katerimi aktualne pobude stopajo v dialog ali iz njih črpajo svoj ustvarjalni naboj.

Ciril Oberstar, GLEDALCI VLAKA: O FILMIH IN VLAKIH/TRAIN VIEWERS: ON FILMS AND TRAINS (Novicam se ne odpovemo!/The news belongs to us!: 87)
Foto: Izsek iz filma Obzornik 63/Film Still from Newsreel 63

Sodelujoči: Uroš Abram, Darran Anderson, Nika Autor, Zdenka Badovinac, Franco Berardi - Bifo, Igor Bizjan, Sezgin Boynik, Nicole Brenez, Creative Agitation (Travis in Erin Wilkerson), Mirjana Dragosavljević, Anja Golob, Andreja Hribernik, Miklavž Komelj, Matjaž Lunaček, Jurij Meden, Bill Nichols, Ciril Oberstar, Svetlana Slapšak, Igor Španjol in Vladimir Vidmar, Andrej Šprah, Ivan Velisavljević, Thomas Waugh, Jelka Zorn.


Produkcija: Moderna galerija, Ljubljana v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

Sporočilo za javnost najdete TUKAJ