Generalni konzulat RS Trst /Novice /
03.08.2012  

Srečanje generalnega konzula dr.Dimitrija Rupla z deželnim vodstvom Kmečke zveze

Srečanje generalnega konzula dr.Dimitrija Rupla z deželnim vodstvom Kmečke zveze,
2. avgust 2012

Generalni konzul dr Dimitrij Rupel se je 2. avgusta 2012 srečal z deželnim vodstvom Kmečke zveze, in sicer s predsednikom Francem Fabcem, deželnim tajnikom Edijem Bukovcem, tržaškim pokrajinskim tajnikom Erikom Mastenom in goriškim pokrajinskim tajnikom Valterjem Miklušem.

Predstavniki Kmečke zveze so predstavili situacijo in težave slovenskih kmetovalcev in slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki živi na zaščitenem območju Nature 2000. Govor je bil o vinu prosekar/prosecco in dogovorih med združenji kmetovalcev Furlanije Julijske krajine, italijanskim ministrstvom za kmetijstvo, deželo Furlanijo Julijsko krajino in Konzorcijem za zaščito vin Collio/Brda in Carso/Kras, na podlagi katerih je bil podpisan Protokol o sodelovanju. Ta izpostavlja konkretna določila, ki bi prispevala k razvoju teka kraškega območja.
Aktualno je tudi vprašanje dvolastnikov ob slovensko-italijanski meji in nameri, da se ustanovi skupni evropski zaščitni znak za kraški teran.

Generalni konzul je povedal, da je vprašanje ozemlja, kmečke proizvodnje in poseljenosti pomembno,  zato je sogovornike povabil k rednemu dialogu. Sam pa si bo prizadeval k dobremu sodelovanju med slovenskimi in italijanskimi institucijami, tudi na področju kmetijstva.