Generalni konzulat RS Trst /Novice /
31.03.2017  

Generalna konzulka obiskala Društvo Slovencev miljske občine

Trst, 30. marec 2017 - Generalna konzulka Ingrid Sergaš je v Miljah obiskala tamkajšnje Društvo Slovencev miljske občine "Kiljan Ferluga" in si v spremstvu avtorja ter vodje Galerije Fotografija Barbare Čeferin ogledala razstavo slovenskega fotografa Janeza Bogataja z naslovom Fotografi(j)e 1978-2014, ki bo v Miljah na ogled do nedelje, 9. aprila. 

V imenu Občine Milje so generalno konzulko sprejele odbornica za stike s slovensko skupnostjo Mirna Viola, vodja občinskega urada za kulturo Barbara Negrisin in predsednica Društva Slovencev miljske občine "Kiljan Ferluga" Isabella Marega.

Predstavniki miljskih Slovencev so na društvenem sedežu generalni konzulki predstavili glavna področja delovanja društva, beseda pa je tekla tudi o problematiki slovenskih šol, o aktivnostih društva na področju poučevanja slovenščine za starše otrok, ki obiskujejo slovenske šole ter o čezmejnem sodelovanju s slovenskimi društvi. Predsednica Isabella Marega je generalno konzulko seznanila s pobudo izdelave dvojezičnega zemljevida Miljskega polotoka, ki je nastal v sodelovanju z Občino ter s slovenskimi in italijanskimi planinskimi in kulturnimi društvi.

Razstava fotografskih del Janeza Bogataja je na ogled na dveh lokacijah - v dvorani Negrisin, kjer so na ogled njegova dela iz mladosti, ko je kot fotoreporter Mladine ujel v objektiv pomembnejše koncerte slovenskih, jugoslovanskih in tujih glasbenih skupin, ter v muzeju Cara', kjer je na ogled bogat antološki pregled del iz njegovega zrelejšega obdobja, posvečen lepotam slovenske pokrajine in narave.

Razstava Janeza Bogataja Fotografi(j)e 1978-2014 bo na ogled v Muzeju Cara' in v dvorani Negrisin do nedelje, 9.aprila: od torka do petka 17h-19h, v soboto 10-12 in 17-19, v nedeljo 10-12.