Generalni konzulat RS Trst /Novice /
15.10.2013  

Obisk veleposlanika Iztoka Mirošiča v Viscu

Visco, 11. oktober 2013 - Veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Iztok Mirošič je v petek, 11. oktobra 2013, obiskal nekdanje fašistično taborišče v Viscu in na spomenik internirancem in žrtvam, v spremstvu županje Visca Elene Cecotti in konzulke Eliške Kersnič Žmavc, v imenu Republike Slovenije položil venec.
V pogovoru z županjo Cecottijevo je veleposlanik Mirošič poudaril pomen, ki ga Slovenija namenja ohranjanju zgodovinskega spomina in dolžnega primernega spoštovanja do umrlih in tistih, ki so v taboriščih trpeli. To ni le vprašanje pietete do internirancev in žrtev v nekdanjem taborišču, temveč predvsem prizadevanje, da se tragični dogodki, ki so v prejšnjem stoletju zaznamovali odnose med državama, ne bi nikoli več ponovili. Ohranjanje zgodovinskega spomina hkrati pomeni učenje mladih rodov o pomenu tolerance in sprejemanja drugačnosti, kar je ena od temeljnih vrednost Evropske unije. Sogovornico je veleposlanik seznanil o pogovoru, ki sta ga o Viscu nedavno imela predsednika obeh vlad, ter s pobudami slovenskega pisatelja Borisa Pahorja. S svojim obiskom je veleposlanik želel poudariti tudi interes Republike Slovenije za problematiko primerne ureditve spominskega parka v taborišču Visco.
Županja Elena Cecotti je zagotovila, da občina želi ohraniti območje nekdanjega taborišča v Viscu in na njegovem delu urediti spominski park. Za majhno občino to sicer pomeni velik finančen zalogaj, tako da je županja izrazila pričakovanje, da bodo Viscu pri tem na pomoč priskočile tudi druge lokalne oblasti. Županja upa, da bo projekt podprla tudi Slovenija. 
Veleposlanik Mirošič je županjo Cecottijevo zaprosil, da bi občina Visco uredila in očistila dostopno pot do spomenika v nekdanjem fašističnem taborišču, tako da bi državna delegacija Republike Slovenije ob dnevu spomina na mrtva na kraju lahko položila venec.
Ob obisku se je veleposlanik srečal tudi s prof. Ferrucciom Tassinom, ki si prizadeva za zavarovanje nekdanjega taborišča Visco in njegovo preureditev v park spomina.