Generalni konzulat RS Trst /Novice /
05.07.2013  

V Milanu je potekal seminar "Kako poslovati s Slovenijo"

Milano, 3. julij 2013 - Gospodarski urad Republike Slovenije v Milanu je organiziral delavnico "Kako poslovati s Slovenijo". Vodja gospodarskega urada RS v Milanu Gregor Šuc je prisotnim predstavil slovensko gospodarstvo, reforme vlade, ter spodbude, ki jih vlada daje za tuje neposredne investicije. Delavnice so se udeležile tudi največje italijanske banke, ki delujejo v Sloveniji, Intesa San Paolo, Unicredit ter Raiffeisen Bank, ki zastopa banko BPM v Sloveniji.

Nadzornica Banke Koper Irena Breno je predstavila storitve, ki jih ponuja Banka Koper podjetnikom na slovenskem trgu in reforme, ki jih je slovenska vlada sprejela za zagon gospodarske rasti. Predstavnik Nove Ljubljanske Banke iz Trsta Stefano Semen je predstavil storitve, ki jih ponujajo pri poslovanju med Slovenijo in Italijo ter zelo dobro prisotnost NLB v jugo-vzhodni Evropi. Na delavnici se je predstavila tudi predstavnica Raiffeisen Bank Italia Miram Korsic, ki je predstavila delovanje banke na slovenskem in evropskem trgu.

Na delavnici sta Maja Majowski iz podjetja Euroservis, Slovenskega deželnega združenja iz Trsta, ter Michele Dondarini, vodja računovodske in pravne pisarne iz Verone, predstavila pravni okvir odpiranja podjetja s sedežem v Sloveniji ter konkretne primere iz prakse, saj obe podjetji nudita pomoč italijanskim podjetjem pri odpiranju podjetniške dejavnosti v Sloveniji.

Na delavnici je nastopil tudi direktor podjetja SOS 24h Paolo Pansini iz Bergama, ki je pretekli teden odprl podjetje v Kopru, in je predstavil svojo izkušnjo v Sloveniji. V svojem nastopu je bil zelo pozitiven, predvsem je pozitivno ocenil postopek odpiranja sedeža podjetja, urejanje davčnih in pravnih formalnosti, ki so zelo poenostavljena in podjetniku prijazna. Podjetje SOS 24h, ki nudi pomoč avtoprevoznikom po celi Evropi, ima v načrtu zaposliti do konca letošnjega leta 10 delavcev v Kopru.

V jeseni načrtuje Gospodarski urad RS Milano izvedbo delavnic o poslovanju s Slovenijo tudi v ostalih krajih v Lombradiji – v Bergamu, Monzi in Brianzi, in sicer v sodelovanju s specializiranim podjetjem Gospodarske zbornice Milano za internacionalizacijo in sodelovanje s strateški regijami Promos.