Generalni konzulat RS Trst /Novice /
10.07.2012  

Srečanje generalnega konzula dr. Dimitrija Rupla s predstavništvom slovenske manjšine


Generalni konzul dr. Dimitrij Rupel se je danes, 9. Julija 2012 srečal s predstavniki zastopstva slovenske manjšine v Italiji. Prisotni so bili senatorka Tamara Blažina, predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka, predsednik Slovensko kulturno gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič, deželni svetnik Igor Gabrovec, ki je nadomeščal deželnega tajnika stranke Slovenska skupnost (Ssk) Damijana Terpina, in deželni svetnik Igor Kocijančič.
 
Predstavniki institucij manjšine so novega generalnega konzula informirali o aktualnih vprašanjih slovenske manjšine v Italiji, dotaknili so se tudi težke gospodarske in finančne situacije v Sloveniji in Italiji.

Bil je govor o volilni zakonodaji, o morebitni notranji premestitvi državnih prispevkov iz Rima, o krizi Primorskega dnevnika in o sodelovanju med slovenskimi organizacijami oz. strankami.

Predstavniki institucij slovenske manjšine so poudarili pomen čimprejšnjega sklica omizja pri vladi Italije, ki bo dodaten mehanizem dialoga o aktualnih vprašanjih. Manjšina namreč želi biti soudeležena pri odločitvah, zlasti tistih, ki posegajo v delovanje njenih institucij.

Predstavniki manjšine pričakujejo aktiven dialog tudi s predstavniki Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine, ki ima poseben status in posledično tudi odgovornost do pripadnikov manjšine in njenih institucij na vseh področjih.

Generalni konzulat podpira konstruktiven dialog manjšine. Poleg tega si bo prizadeval ohraniti pridobljeno raven zaščite manjšine. K temu pa zagotovo pripomorejo tudi dobri odnosi med državama, še posebej z AD FJK.