Generalni konzulat RS Trst /Novice /
04.07.2012  

Turin 12.06.2012 - Predstavitev Slovenije kot investicijske lokacije in trgovinske partnerice

Turin 12.6.2012 - Predstavitev Slovenije kot investicijske lokacije in trgovinske partnerice

V torek 12.6. je v kongresnem centru “Torino Incontra” potekal seminar o Sloveniji kot investicijski lokaciji in trgovinski partnerici. Dogodek sta organizirala Gospodarski Urad Republike Slovenije v Milanu in GZ Turin v sodelovanju z Gospodarsko Zbornico Slovenije in RRA Severne Primorske.
Poslovnega srečanja se je udeležilo 40 italijanskih podjetij iz različnih branž.
Pozdravni nagovor je imel Alessandro Barberis, predsednik GZ Turin, predsednik Združenja Eurochambers in dolgoletni top manager pri Fiatu, Piaggiu in Skupini Intesa San Paolo. Po uvodnih besedah Barberisa, v katerih je izpostavil dobre rezultate Republike Slovenije na področju varčevalnih ukrepov na poti izhoda iz gospodarske krize ter dobre odnose med državama, je Mojca Osojnik iz GZS predstavila makroekonomsko sliko Slovenije, blagovno menjavo med državama, poglavitne sektorje ter najbolj reprezentativna slovenska podjetja. Nato je Lara Černetič, vodja Gospodarskega urada Republike Slovenije v Milanu predstavila možnosti investiranja, finančne spodbude za tuje investitorje ter nekatere zanimive večje projekte. Bruno Mihelj, Vodja lokalnega podjetniškega centra RRA severne Primorske d.o.o. v Novi Gorici je orisal  gospodarsko sliko regije, dejavnosti in  projekte v katerih sodeluje RRA ter konkretno izpostavil kako lahko pomagajo potencialnim investitorjem, ki se zanimajo za vlaganja na obmejnem območju. Robert Frandolič, direktor svetovalnega podjetja Fimago d.o.o. je navzočim prikazal slovenski davčni sistem in vse dodane vrednosti investiranja v Republiki Sloveniji. Ernesto Nocera, direktor podjetja Selografika d.o.o. je pred štirimi leti preselil proizvodnjo iz okolice Milana v Vipavsko dolino. Italijanskim podjetnikom je razložil sistem poslovanja v Sloveniji,  neprecenljive ugodnosti v primerjavi z italijanskim poslovnim okoljem ter nekatere slabe plati oziroma pomankljivosti slovenskega birokratskega sistema. Po Nocerovem govoru je Aljaž Kovač, vodja službe za razvoj logističnih rešitev Intereurope je predstavil paleto storitev slovenskega logističnega podjetja. Elena Breno, članica nadzornega sveta Banke Koper (Intesa San Paolo) ter Štefan Semen odgovoren za poslovenje s podjetji na italijanski podružnici NLB sta na kratko predstavila delovanje obeh bank in storitve za italijanska podjetja, ki investirajo oziroma poslujejo v Republiki Sloveniji. Dogodka se je udeležil tudi Vito Cigoj, direktor podružnice NLB v Trstu. Po predavanjih je sledil še lunch buffet, med katerim so imeli slušatelji možnost spoznati predavatelje: v popoldanskih urah pa so italijanska podjetja imela možnost individualnih sestankov s predavatelji.
Srečanje v Turinu je bilo le začetek sodelovanja med GZ Turin in slovenskimi ustanovami. V naslednjih mesecih so si organizatorji zaželeli organizacije obiska piemontskih podjetij v Sloveniji oziroma slovenskih podjetij v Turinu.