Generalni konzulat RS Trst /Novice /
08.10.2013  

Gospodarski urad RS v Milanu organizira vrsto poslovnih dogodkov do konca letošnjega leta

Na Gospodarski zbornici Slovenije je v petek, 27. septembra 2013, potekalo srečanje slovenskih podjetij s predstavniki Veleposlaništva RS v Rimu, Gospodarskega urada v Milanu ter z organizatorji nekaterih poslovnih dogodkov, ki se bodo do konca leta odvijali v italijanskem Milanu. Dogodka se je udeležilo več kot 40 slovenskih podjetij. Cilj dogodka je bil predstaviti slovenskim podjetjem poslovne priložnosti na italijanskem trgu.
Med 25. in 27. novembrom bo na milanskem razstavišču Rho sejem Matching 2013, katerega osnovni cilj je ustvarjanje novih poslovnih kontaktov za skupno sodelovanje v različnih oblikah: od izmenjave poslovnih izkušenj, prenosa tehnologij, skupnih vlaganj do skupnega nastopa na tretjih trgih. Kot je povedal Gregor Šuc,vodja slovenskega gospodarskega urada v Milanu, bo pomemben poudarek letošnjega Matchinga na internacionalizaciji. Po pričakovanju organizatorjev bodo na sejmu prisotni predstavniki podjetij iz več kot 35 držav (Brazilija, Kitajska, Rusija, Indonezija, Libija, Zalivske države, Turčija, JAR, ZDA, Poljska, itd.), s katerimi se bodo lahko srečali tudi naši udeleženci. Dejstvo, da bo strošek udeležbe slovenskih podjetij delno pokrit tudi iz gospodarskega sklada Ministrstva za zunanje zadeve, je lahko zadosten razlog za sodelovanje, pri čemer pa je potrebno poudariti, da ta dogodek ni namenjen neposrednemu iskanju zastopnikov za italijanski trg.
Podjetjem, ki želijo vstopiti na italijanski trg preko posrednikov in agentov, je namreč namenjen poslovni dogodek, ki bo potekal dva dni kasneje, na osrednjem sejmišču v centru mesta Milano, ki ga organizira Gospodarski urad Milano skupaj z Nacionalnim združenjem prodajnih agentov - Fnaarc. Potem ko je bil v začetku maja letos organiziran uspešen obisk slovenskih podjetij v Rimu, bo med 29. in 30. novembrom letos na razstavišču Fiera Milano City v Milanu podoben dogodek pod imenom Forum Agenti Milano. Ta dvodnevni dogodek je namenjen vzpostavljanju neposrednih kontaktov med tujimi ponudniki izdelkov in storitev, ki iščejo zastopnike in agente za vstop na italijanski trg. Kot je povedal Enrico Seminara, predstavnik organizatorjev dogodka, pričakujejo udeležbo okoli 5.000 italijanskih agentov in zastopnikov, ki se bodo lahko srečali s približno 250 podjetji (od tega 90 iz šestih držav izven Italije). Tudi na tem dogodku bo udeležba slovenskih podjetij v okviru skupinskega nastopa sofinancirana, zato vabimo slovenska podjetja, da se čim prej prijavijo, saj je udeležba številčno omejena.
Slovenska podjetja lahko pri tem izkoristijo tudi storitve italijanskih agentov in zastopnikov. Kot je v svoji predstavitvi poudarila Simonetta Maffizzoli Cervesato, podpredsednica Nacionalne federacije združenj italijanskih agentov FNAARC, je približno 60 odstotkov trgovine v Italiji povezane s storitvami agentov. Le-ti predstavljajo most med ponudniki izdelkov ali storitev in trgovci oziroma končnimi uporabniki. In prav vzpostavljanju stikov s temi zastopniki in agenti je namenjen dogodek, ki bo konec novembra v Milanu.
Da je sodelovanje slovenskih podjetij na poslovnih dogodkih nujno, predvsem pa zelo učinkovito, so potrdili tudi predstavniki slovenskih podjetij Lokacom, Akripol ter Unichem, ki so predstavili svoje izkušnje in koristne nasvete z preteklih dogodkov udeležencem današnjega srečanja.

Gospodarski urad Republike Slovenije v Milanu v letošnjem letu organizira skupaj z javno agencijo SPIRIT nastop slovenskih podjetij na sejmu L'Artigiano in Fiera, ki poteka od 30. novembra do 7. decembra. Sejem je predvsem namenjen predstavitvi obrtniških izdelkov. V mesecu januarju 2014 Gospodarski urad Milano organizira v Veroni poslovno konferenco o poslovnih priložnostih v Sloveniji ter B2B srečanja med slovenskimi podjetji in podjetji iz Verone, ki je pomembno gospodarsko središče dežele Veneto, ki predstavlja zelo pomembnega partnerja v zunanje trgovinski menjavi Slovenije z Italijo.