Generalni konzulat RS Trst /Novice /
20.03.2014  

Pisatelj Boris Pahor predstavil svojo zadnjo avtobiografijo v Milanu

Milano, 11. marca 2014 ; Generalni konzulat RS je v sodelovanju s prestižno milansko založbo Bompiani v knjigarni La Feltrinelli na trgu Piemonte v središču Milana priredil srečanje in pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem. Srečanje je bilo namenjeno  počastitvi stoletnice rojstva slovenskega tržaškega pisatelja in ob izdaji italijanskega prevoda monografije z naslovom »Cosě ho vissuto. Biografia di un secolo«, ki jo je v Italiji izdala založba Bompiani. Boris Pahor ima neprecenljiv pomen pri krepitvi odnosov med Italijo in Slovenijo ter pri ohranjanju spomina na težke čase pod fašizmom za Slovence in reševanje zgodovinskih vprašanj v soglasju in stalno opominjanje nad nevarnostjo naraščajoče nestrpnosti in nacionalizma v Evropi.  Kot je uvodoma poudaril pisatelj Boris Pahor, da smo v združeni Evropi še bolj Slovenci in bolj Italijani, vendar živimo v duhu prijateljstva in sožitja.
Uvodno besedo je imela dr. Tatjana Rojc, literarna zgodovinarka in poznavalka njegovega dela, ki je napisala pričevanje o pisatelju iz niza pogovorov, v katerih je za slovenski program radia RAI v Trstu vodila pisatelja skozi pripoved o njegovem življenju. Zapis njegove osebne izpovedi je rdeča nit te knjige, ki jo dopolnjujejo avtoričini orisi tržaškega okolja in slovenske navzočnosti v nekdaj avstro-ogrskem ter pozneje italijanskem pristaniškem mestu. Zaokrožijo jih odlomki iz Pahorjevih literarnih del, ki avtobiografsko zvesto sledijo dogodkom iz njegove bogate preteklosti.
Pogovor s pisateljem  Borisom Pahorjem je vodil znani italijanski literarni in umetnostni kritik Vittorio Sgarbi, ki se je v pogovoru posvetil dimenziji časa, saj je pisatelj Boris Pahor predstavnik  skoraj treh stoletij - 19. stoletje je imelo vpliv na njegovo odraščanje in dojemanje sveta, doživel je grozote in vzpon totalitarizmov 20. stoletja ter  pomaga oblikovati temelje spoštovanja in sožitja med narodi v 21. stoletju. Vittorio Sgarbi je poseben del pogovora namenil opisu življenja, ki ga je pisatelj izgubil v koncentracijskem taborišču kot politični zapornik, ki je bilo umiranje na obroke ter vsakdanje soočanje s smrtjo.
Srečanje se je zaključilo v znamenju pisateljevega optimizma in vere v sožitje narodov in kultur, navkljub vsemu hudemu, kar je prineslo 20. stoletje. Knjiga je bila v Sloveniji izdana lani ob stoletnici pisateljevega rojstva pri Cankarjevi založbi.